Kort version

Armborst & Tulpaner bildades i Nyköping 1991 och spelar en musik som vanligtvis brukar kallas folkrock eller vispop. Musiken är företrädesvis akustisk med instrument som trummor, kontrabas, gitarr, dragspel, fiol och mandolin. Texterna är på svenska och handlar om allt mellan himmel och jord, och lite under jord också för den delen. En del skulle kanske kalla det för skrönor, men ”nästan sanna rövarhistorier” kanske är en bättre beskrivning… eller så är det kanske inte det.

 

Lång version
Ola och Roine…

Armborst & Tulpaner bildades 1991 av Roine Pettersson och Ola Eriksson. Vid det laget hade båda börjat inse att de inte skulle bli professionella fotbollsspelare. Fotbollskarriärerna som började i IK Tun 1976 hade helt enkelt kommit till vägs ände i Nyköping FC:s B-lag. Musiken kändes nu som en enklare väg till pengar och berömmelse.
Redan ett år tidigare, 1990, hade Roine investerat i en fyrkanalig portastudio en trummaskin och en mandolin. I Roines lägenhet i Stenkulla spelade Roine och Ola sedermera in de odödliga slagdängorna Hasses Farm och Akilles nya skor. Influenserna kom främst från artister som ThePogues, Perssons Pack, Traste Lindéns kvintett, The Waterboys och Lars Demian.

…bildar band

Men det var alltså först 1991 de lyckades få tag på tre kamikazepiloter som var villiga att ge musikprojektet Armborst & Tulpaner en chans. Johan Askbom (som på den tiden hette Eriksson) fiskades upp efter en charterresa till Ibiza och fick sätta sig bakom trummorna. Krister Fernlund, som Shanghajades från sin etta i Stenkulla, fick spela elgitarr och den före detta punkrockaren Micke Olsson gick med på att spela basgitarr efter att ha mutats med ett sexpack folköl. Roine köpte ett dragspel och Ola försökte sjunga.
Bandet började repetera och scendebuterade efter någon månad på ett 40-årskalas på Folkets hus i Nyköping. Setlistan bestod visserligen bara av fem låtar, men bandet lyckades ändå fylla närmare 45 minuter genom att spela alla låtar tre gånger. Det här hade kunnat vara starten på en lysande popkarriär, men en av gästerna på kalaset var Ted ”Olyckan” Åström, och förmodligen är detta den enkla anledningen till att bandet aldrig har lyckats komma in på Svensktoppen.

 

Muskedunder och Tussilagosånger

Hursomhelst spelade bandet in en demokassett med hjälp av Roines högklassiga portastudio. Kassetten som innehöll sju låtar ledde till att bandet fick ytterligare några spelningar och sedan kunde bada i pengar.
Pengarna användes till en inspelning i Studio Svängrummet och våren 1993 gavs musikkassetten ”Muskedunder och Tussilagosånger” ut. Bandet fick vid ett tillfälle under sommaren spela förband åt Louise Hoffsten, men karriären tog trots detta inte riktigt fart.

Pyttipanna

Den första cd:n, ”Pyttipanna” spelades in under några helger i Studio Workstation på Bryggeriholmen i Gnesta. Skivan pressades i 600 exemplar, men lagom till skivsläppet i maj 1994 lade Punk-Olsson basen på hyllan. Han ersattes av Linus Lehnberg som debuterade i bandet på releasepartyt.
Fotbollssommaren 1994 spelades det flitigt och under hösten fick Ola Eriksson ett stipendium från STIM.

Det man hittar får man…

Magnus Larsson, saxofon och flöjt, anslöt till bandet och under hösten 1995 och våren 1996 spelades den andra cd:n, ”Det man hittar får man…” in i Studio Skyline i Eskilstuna. Skivan trycktes i svindlande 1000 exemplar, och sexton år senare börjar skivorna ta slut.
I mitten av 1997 tog bandet en liten paus och började i stället för att spela musik avla och uppfostra barn. Under pausen träffade Ola på Torbjörn Johansson som visade sig vara en överdängare på bas och blockflöjt och de spelade ihop då och då under ett par år.

Min granne

I början av 2000-talet återupptogs musicerandet i Armborst & Tulpaner så smått och 2004 släpptes cd-skivan ”Min granne” med fyra låtar.

Finns i sjön

Armborst & Tulpaner blev ett sjumannaband i och med att Gustaf Hammarlund, fiol, började.Bandet arrangerade spelningar på Nyköpings teater och började spela in den fjärde skivan, ”Finns i sjön!”. Magnus Larsson tackade för sig innan skivan släpptes i december 2007. Gustaf Hammarlund flyttade så småningom till Göteborg för att bli doktor. Väl i Göteborg bytte hanfiolen mot en elgitarr och blev medlem i bandet Söderut.

Alla tuffa killar sitter längst bak i bussen

Linus Lehnberg köpte äntligen en kontrabas och under våren 2009 spelades sex nya låtar in i Studio Skyline i Eskilstuna, men lagom till sommaren meddelade Linus Lehnberg att han gavupp den strålande musikkarriären för att satsa på något som var mer lukrativt. Han har dock fortfarande kvar sin roll som bandets affisch- och skivomslagsmakare.
Torbjörn Johansson tillfrågas om han vill ta över bassysslan i bandet. Villkoret är dock att han spelar kontrabas. Han beställer ett billigt åbäke från Tyskland och under våren 2010 spelar bandet in ytterligare sex låtar. Armborst & Tulpaner får äran att spela förband åt Perssons Pack när de är i Nyköping i september 2010. Ett par veckor senare släpps skivan ”Alla tuffa killar sitter längst bak i bussen”.

Årets schlagerfestival

Johan Askbom köpte ett digitaltrumset i julklapp till sig själv och i början av 2011 spelade bandet in låten ”Årets schlagerfestival” hemma hos Ola. Med hjälp av demonregissören MrSemmelman spelades dessutom Armborst & Tulpaners första riktiga rockvideo in. Lagom till melodifestivalen våren 2011 släpptes låten som digital singel på Spotify och videon gjorde succé på Youtube. Någon förfrågan om att vara med i melodifestivalen kom det dock inte.

Vykort från Kumla

Inför en spelning på Kumlafängelset under sommaren 2011 lejdes Kjell Olofsson, fiol och mandola, in som förstärkning. Han insåg att det fanns stora pengar att hämta i folkrockbranschen och valde att stanna kvar i bandet även efter sejouren på Kumla, trots att replokalen luktade avlopp.
I november 2011 släpptes liveskivan ”Vykort från Kumla”, där delar av materialet spelades in under besöket på Kumla.

Surströmmimgspremiär

I februari 2012 påbörjades inspelningarna av det som blir fyrspårs albumet ”Surströmmingspremiär”. Det ges ut helt digitalt i augusti samma år.

För sent tesagt

Under 2012 och 2013 spelas tolv nya låtar in av Nicko Di Marino i Deep Blue Studios på Brandholmen i Nyköping.

Skivan får titeln ”För sent tesagt” – en fras som lär ha yttrats frekvent av den legendariska charkuteristen Fläsk-Emma i början av 1900-talet.

 Posted by at 21:28